A természet szerepe egészségünk megtartásában

Vissza az előző oldalra | Utolsó módosítás dátuma: 2017. Jan. 13. 17:52

Az egészség ősforrása a természet, az erdők és mezők világfelejtő, társadalomgyógyító környezete, a fák és madarak barátsága, a füvek és virágok illatáradata, az eső és a szél hűvös, kellemes, hajborzoló simogatása.

Ha a civilizációban nagyon elmerülünk, és nyugalmat, békét keresünk a természet mindig segítségünkre lesz, vigaszt nyújt nekünk.
A kirándulásokra olyan szükségünk van manapság, mint a friss, egészséges táplálékra. A természet szeretetének és közvetlen átélésének nemcsak misztikai, művészeti jelentőséget kell tulajdonítanunk, hanem az átélés mélységétől függően egészségi hatása is van. Minél bensőségesebb a kapcsolat a természettel, annál bensőségesebben nyílnak meg rejtett forrásaink, melyek energiával töltenek fel, ahol a test és lélek kapcsolódik.
Manapság jellemző kirándulási forma, amikor tömegekbe verődve futnak át az emberek erdőn- mezőn át, közben beszélgetnek a problémáikról, betegségeikről, és elmennek a legszebb tájak és a legmegragadóbb színek mellett, mert a cél a vendéglő, ahol lehet enni, inni, dohányozni, utána pihenés, alvás, majd alkonyatkor sietve visszatérnek a városba. Az igazi kirándulás ennél sokkal több, magányos, egyéni élmény kell, hogy legyen, összefolyás a nagy mindenséggel, gátak nélküli összeolvadás a természettel, fűtengerekben fürdés, az erdő misztikus zúgásában, a szelek kacajában való elmerülés. Ebben a nagy élményben felnyílnak szemeink, és elvesztik jelentőségüket a „nagy ügyek”, és azt érezzük, hogy többek vagyunk magas állású embereknél, közéleti nagyságoknál, érezzük, hogy amit a hétköznapokon végzünk jelentéktelen dolog emellett az óriási élmény mellett, és hogy itt találjuk meg az egészség és boldogság igazi forrásait. Aki már ezt az élményt átérezte, a „vérévé” vált, az tudja, hogy érdemes élnie, az nem fél semmitől, annak eloszlanak a gondjai.
Tehát arra kell törekednünk, hogy összhangban éljünk a természettel, a világmindenséggel. A Mingtang csikung a taoizmusra épül, mely a természet és ember harmóniáját célozza. Összhangban élni önmagunkkal és a természettel. A gyakorlatok végzése során beleképzeljükmagunkat egy megalkotott képbe, a mozgásokhoz vizualizált képek kapcsolódnak.
Darumadarak vagyunk, és állunk egy tóban, a hosszú boldog kiteljesedett élet tavában. A gyakorló látja önmagát darumadárnak, érzi mozgás közben, ahogy az élet vizét issza. De átszellemülhetünk energiagyűjtő tigrissé vagy önimádó macskává, átérezve, ahogy fürdik a napsütésben.
Az egészség harmónia, összhang. Összhang a szervek között, összhang az ember vágyai és törekvései, és a valóság között. Összhang az ember és a természet, az ember és a világmindenség között. Akit a civilizált élet beteggé tett, akit az idegei hajszolnak, keresse a természetes forrásokat, üljön le egy patak partjára, szedjen kavicsokat, beszélgessen a virágokkal, tanuljon meg nézni és látni és örülni, ujjongani. Az eleven élő kapcsolat a természettel elengedhetetlen feltétele annak, hogy a mai ember egészsége megtartható legyen.
Hiába létesítünk ligeteket, fásított területeket, ha nem tudunk elmerülni a természetben. A természet ölén végzett sporttevékenység, csikung gyakorlatok végzése egyrészt energiagyűjtésre ad lehetőséget, fizikai szinten tüdőkapacitásunk növelését szolgálja. Úszás közben például, ha hátunkon úszunk, ne mulasszuk el a kék ég szemléletét, az arcunkra hulló fényáradat tudatos befogadását, a simogató melegnek kellemes ingereit átélve. Ha mellúszásban haladunk előre, szegezzük tekintetünket a tó tükrére, a messzeségbe, a távoli tájakra, érezzük, ahogy átjárja testünket. Kerékpározás gyönyörű vidékeken, a legkitűnőbb és legegészségesebb sport. Közben élvezzük az országútról elénk táruló tájat, a szántókat, a fákat, az erdőket, és a kék eget.
A táborozás helyszínéül szolgáló Duna- Dráva Nemzeti Park vadregényes tájai lehetőséget biztosítanak a természet teljes átélésére, a napi 6 órás csikungozás pedig erőgyűjtést, lendületet és frissességet teremt.

Kapcsolat

Név: Kubas Eleonóra Márta

E-mail cím: kubas08@gmail.com

Telefonszám: 06/30 287-5570

Helyszín: Orosháza